ČIERNY POTOK: Na dni obce rezonujú spomienky na Jubilejnú slovenskú školu

26.08.2012 Rimavská Sobota

Čierny Potok 25. augusta (TASR) - Stretnutie rodákov a kultúrny program dominujú dňu obce Čierny Potok v okrese Rimavská Sobota. Ako pre TASR povedal spoluorganizátor podujatia Jozef Pupala, v dedine kde žije 145 obyvateľov, sleduje vystúpenie folkloristov vyše sto ľudí. Na stretnutí rodákov sa hovorilo najmä o 4. novembri. V roku 1928 založili v tento deň takzvanú Jubilejnú slovenskú školu a o niekoľko rokov neskôr odviedli nacisti mužov z obce do koncentračného tábora. Spomienkam na obete preto venujú najbližší víkend pred oslavami výročia SNP.

Sólista ľudovej hudby Ďatelinka Ondrej Molota či Milan Matuška, ktorý pôsobí vo funkcii starostu obce Lipovany v okrese Lučenec, sa starajú o príjemnú náladu počas dňa obce Čierny Potok. Počas víkendu pred výročím SNP sa však spomína najmä na obete fašizmu.

"V našej obci rezonuje najmä dátum 4. november a, žiaľ, vždy je do istej miery spätý s násilím. V roku 1928 založili aj v našej obci takzvanú Jubilejnú slovenskú školu. Peniaze poskytla vtedajšia Americká liga, aby na južnom Slovensku mohli vyučovať po slovensky. Vtedy sa totiž v krajine rozmáhali snahy o obnovenie Rakúsko-Uhorska, preto prišla liga s nápadom, ako bojovať knihami proti delám. Počas druhej svetovej vojny sa tragédiám nevyhla ani naša obec. Fašisti opäť 4. novembra odviedli všetkých mužov do koncentračného tábora," povedal Pupala.
 

Vyberte región